Op donderdagmiddag 27 februari 2014 konden de leden van studiegezelschap Lothgenoten (nader) kennismaken met advocatenkantoor BASE Advocaten. Ten kantore van BASE Advocaten, een sfeervol pand aan de Van Vollenhovenstraat in Rotterdam, namen veertien leden van het studiegezelschap deel aan een workshop die hen kennis zou laten maken met de kunst van het pleiten. De workshop werd verzorgd door Joris Arts en Isa Kriens. Beide advocaten zijn gepassioneerde pleiters en kennen de kneepjes van het vak. Isa Kriens heeft in juli 2013 zelfs de Jonge Balie Pleitwedstrijden Rotterdam/Dordrecht gewonnen en zal daarom binnenkort mogen deelnemen aan de nationale pleitwedstrijd van de Jonge Balie.

Na een korte voorstelronde werden de Lothgenoten al snel aan het werk gezet. Ze kregen de opdracht om in één minuut tijd gepassioneerd te vertellen over iets wat hen het afgelopen jaar een gelukkig gevoel had gegeven. Leuke verhalen en grappige anekdotes illustreerden de stelling van Isa en Joris dat je, wanneer je gepassioneerd en enthousiast een verhaal vertelt met gemak de aandacht van het publiek kunt trekken én kunt vasthouden. De deelnemers kregen vervolgens nog enkele algemene pleittips en de inhoudelijke casus voor de middag werd voorgelegd. Nadat de juridische gronden van deze casus besproken waren, werd de groep in tweeën gedeeld. Elke groep had ongeveer een half uur de tijd om een pleidooi en (voor zo ver mogelijk) repliek/dupliek voor te bereiden, waarna dit door enkele leden gepresenteerd moest worden ten overstaan van de ‘rechtbank’. Met de tips van Isa en Joris achteraf werd het naast een heel gezellig kantoorbezoek, ook nog een hele nuttige en leerzame middag. Voor een aankomend jurist in het algemeen en de advocaat in het bijzonder is het erg belangrijk om de kunst van het pleiten onder de knie te krijgen en de leden hebben na deze workshop in ieder geval alvast een stapje in de goede richting weten te zetten. Na afloop van de workshop is er nog lang en uitgebreid nagepraat onder het genot van een hapje en een drankje in de kroeg van het kantoor, waardoor ook met andere kantoorgenoten kennis gemaakt kon worden.

Al met al kijken wij terug op een hele gezellige, leerzame en bovenal geslaagde workshop ‘Pleiten’, waarvoor wij BASE Advocaten graag willen bedanken!