Dit jaar was de bestemming van de studiereis het mooie Wenen. Midden in de nacht verzamelde een groep Lothgenoten zich op Rotterdam Centraal om per trein naar Schiphol te reizen. Door de vroege aankomst was er nog de gehele dag tijd voor activiteiten. Na een stop bij het hostel en een ontbijt/lunch werd als eerste de Universiteit van Wenen bezocht. De Lothgenoten konden hier een hoorcollege over internationaal recht bijwonen. Onder meer de ‘principles of jurisdiction’ kwamen uitgebreid aan bod. Vervolgens kreeg de groep de kans om met een van de professoren van de rechtenfaculteit te spreken en een student vragen te stellen over de rechtenstudie in Oostenrijk. Er bleek dat er veel verschillen bestaan tussen de Nederlandse en Oostenrijkse opleiding, net als de wegen die men moet bewandelen om een advocaat te worden. Omdat iedereen lichtelijk vermoeid was door het vroege opstaan, stond de middag in het teken van ontspanning. In het pretpark ‘Prater’ kon iedereen de wildste attracties bezoeken. Er waren verschillende zweefmolens en achtbanen, de ene attractie nog hoger dan de andere. Na wat opfristijd werd er gedineerd bij een typisch Weens restaurant waar (behoorlijk grote) schnitzels en Oostenrijkse biertjes geproefd konden worden.

De volgende ochtend stond een stadswandeling op de planning. Onder leiding van een mevrouw met vlotte praatjes en een paraplu kwam de groep langs de hoogtepunten van Wenen. De rondleiding liep rondom het grote Hofburg paleis, het bijbehorende park met standbeelden, het Heldenplein en verschillende kerkjes. Er werd van alles verteld over de geschiedenis van Wenen en belangrijke families en personen. Verder leek de halve binnenstad vol te zitten met paardenkoetsjes, die reden vol met toeristen rond. Na een lunch in het park begaf de groep zich richting het Schönbrunn paleis. Dit enorme paleis is van boven tot onder rijkelijk gedecoreerd en hangt vol levensechte schilderijen. Bekende figuren als Sisi en Napoleon hebben er gewoond. De Lothgenoten volgden een audiotour, waarna zij de tuin gingen verkennen. Ook de tuin was gigantisch groot. Na een warme klim de heuvel op had je prachtig uitzicht over heel Wenen. Het geheel was indrukwekkend. Die avond werd er heerlijk gedineerd bij ‘Motto am Fluss’, een restaurant aan het water.

De dag erop werd een bezoek aan de Nederlandse ambassade gebracht. De Lothgenoten werden hartelijk ontvangen en kregen een leuke presentatie over het werk van de ambassade. Onder andere werd verteld over de verschillen tussen de Nederlandse en Oostenrijkse cultuur en op welke gebieden (design, duurzaamheid) de landen graag tips uitwisselen. De ambassade fungeert niet alleen als aanspreekpunt voor Nederlandse toeristen in Wenen, ook is zij een belangrijke schakel tussen het bedrijfsleven in Nederland en Oostenrijk. Na ruimte voor vragen die enthousiast beantwoord werden, hadden de Lothgenoten de rest van de middag vrije tijd. Er werden souvenirs gekocht en er werd ontspannen langs het water onder het genot van een drankje. De avond bestond uit een etentje bij de Mexicaan en het ontdekken van het Weense uitgaansleven.

De laatste dag was alweer aangebroken. De groep had nog een paar uurtjes om de Naschmarkt te bezoeken of nog door Wenen te wandelen. Daarna werd uitgecheckt bij het hostel en begon de terugreis. Bedankt reiscommissie voor de goede organisatie!