Voor de buitenlandreis van het studiejaar 2014/2015 reisde Studiegezelschap Lothgenoten dit jaar af naar het zonnige Rome. Met een bomvol programma in het verschiet vertrok een enthousiaste groep Lothgenoten onder begeleiding van Mr. Von Bóné, rechtshistorica verbonden aan ESL, donderdagavond 7 mei vanaf Schiphol naar de Italiaanse hoofdstad.

De eerste dag in Rome stond in het teken van het beter leren kennen van de academische wereld in Italië. Voor het ochtendprogramma bezochten de Lothgenoten daarom de universiteit La Sapienza. Daar werden zij rondgeleid over de campus en werden inhoudelijk uitgedaagd door een lezing over rechtsfilosofie, waarbij in het bijzonder aandacht werd besteed aan de Italiaanse filosoof Romana. In de middag bezochten de Lothgenoten het internationaal georiënteerd advocatenkantoor Bird & Bird. Hier werden zij opnieuw rondgeleid en gingen vervolgens in gesprek met twee advocaten, die gespecialiseerd waren op het gebied van internationaal Bestuursrecht. Het gesprek mondde uit in leerzame ervaring voor de Lothgenoten. Zij kregen bijvoorbeeld meer inzicht in de bureaucratie van Italië en de invloed hiervan op het rechtssysteem. ’s Avonds praatten de Lothgenoten onder het genot van een pizza en een Italiaans wijntje na in een knus restaurant. Later op de avond genoten zij van de gezelligheid en muziek op de Spaanse trappen.

Zaterdag stond in het teken van het cultureel ontdekken van Rome. ’s Ochtends maakten de Lothgenoten een wandeling door het oude Rome waarbij werd stilgestaan bij het Collosseum, het Forum Romanum, Domus Aurea en de Titusboog. Onder begeleiding van mevrouw Von Bóné kwamen interessante verhalen naar voren en werden de indrukwekkende gebeurtenissen van ver voor Christus op de Capitolijnse heuvel herbeleefd. Voor het middagprogramma bezochten de Lothgenoten het Capitolijns museum waar zij enkele beroemde beelden voorbij zagen komen en waar zij zich lieten inspireren door de kunst uit de oudheid. ’s Avonds hebben de Lothgenoten genoten van een heerlijk Italiaans diner en daarna ontdekten zij het uitgaansleven van de veelzijdige stad.

Het oorspronkelijke plan was om in de nacht van zaterdag op zondag terug te vliegen naar Nederland. Door een brand op het vliegveld van Rome werd de vlucht echter geannuleerd en werd de buitenlandreis voor de Lothgenoten met ruim anderhalve dag verlengd. Na te zijn bekomen van de eerste schrik pakte deze verlenging voor de groep enthousiastelingen zeer goed uit. Op zondag reisden zij af naar het Sint-Pietersplein en werden daar door de Paus gezegend. Daarna genoten zij van een uitgebreide picknick in het stadspark Villa Piccolomini. ’s Avonds namen zij een kijkje in het stadion van Rome om daar een voetbalwedstrijd tussen SS Lazio Rome en Internationale Milano bij te wonen. Een dag vol fantastische ervaringen, die de Lothgenoten niet hadden willen missen.

Maandagochtend kochten de Lothgenoten hun laatste souvenirs en bekeken sommige van hen nog de indrukwekkende kerk Santa Maria Maggiore. ’s Middags vlogen de Lothgenoten terug naar het koude Nederland en arriveerden daar uiteindelijk rond middernacht. Moe maar voldaan gingen zij allen huiswaarts. Het Rome-avontuur kwam ten einde: iedereen kijkt terug op een geslaagde reis!