In de nacht van 4 op 5 mei stond een groep van 14 enthousiaste Lothgenoten klaar om voor 4 dagen naar Genève te vertrekken. Bij aankomst werd snel ingecheckt bij het hostel om meteen van start te gaan met het programma. Via een kabelbaan werden zij naar een hoogte van 1097 meter gebracht. De temperaturen werden steeds lager, maar het uitzicht werd daarentegen steeds beter. Op deze berg, genaamd Salève, kreeg iedereen meteen een goed beeld van de stad met het prachtige meer in haar midden.

Vrijdag stond in het teken van het ontdekken van de stad Genève. Zo werd de dag begonnen met een stadswandeling onder leiding van een vriendelijke gids en tevens student in Geneve Mike. Tijdens deze wandeling zijn onder andere de kathedraal Saint-Pierre, het meer van Geneve, parc des bastions en de muur van de reformatoren bezocht. In de middag stond een bezoek aan het RodeKruis museum op het programma. Hier kregen de Lothgenoten een goed beeld van de activiteiten die door het RodeKruis worden ondernomen. Zo waren er drie ruimtes die verschillende contexten weergaven: bescherming van de waarde van de mens, herstellen van het contact met verwanten en beperken van natuurgevaren. Om de de dag vervolgens af te sluiten besloot een viertal Lothgenoten een duik te nemen in het meer van Genève. Met een temperatuur van 10 graden was dat wel even doorbijten voor de dames en heren.

Zaterdagochtend werd de groep Lothgenoten hartelijk ontvangen op de rechtenfaculteit van de Universiteit van Genève. Professor Marco Sassòli startte de dag met een interessant college over Humanitarian Law. Vervolgens heeft de groep twee pleitrondes mogen aanschouwen, waarbij studenten voor Palestina of voor Israël moesten betogen welk recht van toepassingen was op de situatie in de Gaza en of bepaalde blokkades door Israël in de Gaza onder het internationale recht geoorloofd waren. Het was leuk om te merken dat een groot deel van de stof die werd besproken herkenbaar was voor de meeste Lothgenoten.

Na deze leerzame ochtend is de groep na een korte pauze naar het complex van de Verenigde Naties gegaan. Hier kregen zij een rondleiding door het complex en hebben zij verschillende vergaderzalen gezien en in één zaal zelfs de zitplaats van de Nederlandse delegatie kunnen ontdekken. Daarnaast werd de Lothgenoten meer verteld over de geschiedenis van de Verenigde Naties en over de doelstellingen van dit orgaan voor de komende jaren. ’s Avonds hebben de Lothgenoten de koffers weer gepakt om zondagochtend het vliegtuig naar Nederland weer in te stappen.

Terugkijkend kan er niet anders gezegd worden, dat het een zeer leuke en leerzame reis is geweest!