De bestemming van de studiereis 2016/2017 was Boedapest. Woensdagmiddag 3 mei vertrokken dan eindelijk 12 enthousiastelingen in een bus richting vliegveld Charleroi. Vanaf daar werd er naar Boedapest gevlogen. Eenmaal aangekomen maakten de groep kennis met het snelle en luidruchtige metronetwerk van de stad. De avondwandeling werd vanwege de vermoeiende reis uitgesteld naar de volgende dag. In plaats daarvan werd een streetfood marktje vlak naast het hostel ontdekt en daar werden wat lokale snacks geproefd.

Fris en fruitig begonnen de Lothgenoten de volgende dag aan het programma. Als eerste stond een bezoek aan de grootste universiteit van Boedapest, de Eötvös Loránd University, gepland. Daar werd de groep verwelkomd in de mooie ceremoniële zaal waar de ontstaansgeschiedenis van de universiteit werd verteld. Daarna mochten de Lothgenoten een college over Amerikaanse politiek bijwonen te midden van andere internationale studenten. De Lothgenoten vonden het interessant en stelden allerlei vragen. Na de les vertrok een gedeelte van de groep in de richting van de Donau en besloot daar de route van de avondwandeling te nemen. Achteraf bezien was het beklimmen van de Citadel bij daglicht een betere keuze, de heuvel was behoorlijk steil! Boven aangekomen werd de klim beloond met een prachtige panoramisch uitzicht over het Pest-gedeelte van de stad. Ook de weg naar beneden was geen straf tussen de bloeiende bomen en met het lekkere weer.

In de middag stond een stadstour op de planning. De groep werd rondgeleid door een Hongaarse student, die ontzettend enthousiast en op een beeldende manier wist te vertellen over Boedapest. Hier staken we wat nuttige kennis op voor de rest van de reis, zoals het omgaan met onvriendelijke Hongaren en het oversteken van een drukke vierbaansweg. Daarnaast probeerde de gids de deelnemers wat Hongaarse woorden te leren, wat een behoorlijke uitdaging is daar het Hongaars op geen enkele Europese taal lijkt. De stadstour leidde de groep de tweede heuvel van de dag op, waar het Visserbastion kon worden gezien en het Parlement aan de overkant van de rivier.

’s Avonds werd er gezamenlijk gedineerd. De Lothgenoten waren het er roerend over eens dat ze de lekkerste Thaise groene curry en de lekkerste risotto ooit hadden gegeten. Daarna vertrok de groep naar de 360 bar, waar onder het genot van een drankje kon worden genoten van een prachtig uitzicht over de hele stad. Verschillende gebouwen waren verlicht in het donker. Vervolgens werd een kijkje genomen bij Szimpla, een van de ruin bars waar Boedapest zo bekend om staat. De uitgaansgelegenheid was heel apart aangekleed, wat ook dit een unieke ervaring maakte.

De volgende dag werd al vroeg begonnen bij het advocatenkantoor van Allen & Overy. Hier werd de groep toegesproken door een van de senior partners van het kantoor en konden ze spreken met een Indiase stagiaire. De groep kreeg van alles te horen over hoe het dagelijkse werk van de advocaten eruitziet en wat de specialistische rechtsgebieden van de Hongaarse afdeling zijn. Na het bezoek werd er opgesplitst in groepjes. Zo hebben sommigen de St. Stefanus Basiliek vanbinnen bekeken. Deze imposante kerk (in maar liefst drie verschillende stijlen gebouwd) staat bekend om de ‘holy right hand’ en de ‘holy left leg’. Anderen proefden typisch Hongaars eten bij de grote Markthal of sjeesden rond op scooters door de straten van de stad.

Na de lunch verzamelde de groep zich bij de House of Terror. Dit klinkt misschien als een spookhuis, maar in werkelijkheid ging het over de beangstigende praktijken tijdens de fascistische en communistische tijd in Hongarije. Het museum is primair een eerbetoon aan de slachtoffers van het regime. De kelder vol cellen en martelwerktuigen en de achtergrondinformatie maakten dit alles erg indrukwekkend.

De volgende stop stond in het teken van ontspanning: de Lothgenoten vertrokken naar het Széchenyi-badhuis, een kuuroord met maar liefst 18 verschillende baden met uiteenlopende temperaturen (en een gek zwavelgeurtje). Hier liet iedereen zijn vermoeide benen tot rust komen en werd er uitgezweet in de sauna’s en stoomcabines. In de avond genoot de groep in een Italiaans restaurant opnieuw van heerlijke maaltijden. Niemand had gedacht dat het eten in Boedapest zo lekker zou zijn. Later in de avond ontdekten sommigen gezellige barretjes, drankjes en het verdere uitgaansleven van de ruin bars.

Op de laatste dag stond het imposante Parlementsgebouw op het programma. Door het heerlijke weer was iedereen goed gestemd. De buitenkant van het gebouw was al geweldig om te zien, maar de binnenkant was minstens zo mooi: grote hallen, rijke versieringen en plafonds vol goud. Door de fotogenieke straten liep de groep daarna naar een restaurantje voor een gezamenlijke laatste lunch. Na wederom een heerlijk hapje ontdekten we in verschillende groepjes nog meer delen van de stad. Een tramritje langs de Donau en vertoeven in het centrum Deák Tér vormden de perfecte afsluiting van de reis. Moe maar voldaan begonnen de Lothgenoten aan de lange reis terug naar Rotterdam. In één woord: fantastisch.