Op 4 tot en met 6 juni vond de studiereis van het bijzondere Lothgenotenjaar 2020/2021 plaats. Vanwege de coronamaatregelen was er geen buitenlandse, maar een binnenlandse bestemming: Utrecht! Met een positief humeur en een negatieve zelftest vertrokken de Lothgenoten vanaf Rotterdam Centraal richting ‘de Domstad’. Tijd van arriveren was lunchtijd: een goede reden om neer te ploffen op het terrasje bij Restaurant Claar. Na het lekkere middagmaal stond een inhoudelijke bijeenkomst met prof. Ivo Giesen op het programma. In een afgehuurd zaaltje van Restaurant Se7en vertelde Giesen, hoogleraar privaat recht aan de Universiteit Utrecht, op inspirerende wijze over zijn bezieling in het recht. De Lothgenoten waren het er over eens: deze gastspreker is interessant, toegankelijk, humoristisch en een absolute aanrader voor aankomende gastsprekerdiners. Na de geslaagde gastsprekerbijeenkomst kon worden ingecheckt bij het ideaal centraal gelegen hostel van StayOkay. Doordat voor vijftien personen was geboekt maar door diverse omstandigheden slechts zeven Lothgenoten mee op reis gingen, bleef één kamer over. Door deze kamer om te dopen tot de ‘party kamer’ werd optimaal geprofiteerd van de beschikbare ruimte. Na het inchecken en een borrel bij het luxe ‘Giulia Bar Bistro’ volgde een diner op het behoorlijk drukke terras bij Restaurant LOOF. Toen het begon te regenen besloot het gezelschap de eerste reisdag af te sluiten in de eigen ‘party kamer’, waar onder meer een spannende ‘Lothgenotenquiz’ werd gespeeld.

Na een prima ontbijt in het hostel ving dag twee aan met een uitdagende ‘online escape tour’. Door middel van een app moesten twee Lothgenotenteams al wandelend door Utrecht hersenkrakende raadsels oplossen. Onder andere door het ontdekken van nieuwe leuke plekjes in de stad en het uitblijven van de lang voorspelde regen werd het een groot succes. Toen de inspannende tour was volbracht konden de Lothgenoten heerlijk relaxen tijdens een anderhalf uur durende vaartocht, verzorgd door Grachtenvaarders. Onder het genot van een borrelarrangement werden de gemoedelijke Utrechtse grachten verkend. Op de ontspannende vaartocht volgde een diner in het prachtige restaurant ‘Humphrey’s’, gelegen aan een van de grachten. De avond werd op feestelijke wijze ingewijd met champagne om te vieren dat (de binnenruimtes van) de horeca na lange tijd weer open mochten. Wat ook sinds lange tijd door de coronaversoepelingen weer kon, was borrelen tot tien uur ’s avonds op een terras. Deze mooie kans liet het gezelschap niet onbenut door een drankje te drinken bij De Winkel van Sinkel. Hierna werd de gezellige avond in de ‘party kamer’ afgesloten met veel spelletjes, gelach, gezang en Pom-bär chips.

Ook de laatste reisdag ging van start met een uitgebreid ontbijt in het hostel. Nadat hier was uitgecheckt (dit moest voor tien uur ’s ochtends) trokken de Lothgenoten weer richting de Utrechtse grachten. Hieraan werd in het zonnetje bij restaurant ‘Happ’s’ koffie en thee gedronken, in afwachting van hetgeen niet mag ontbreken tijdens een trip naar Utrecht: de beklimming van de Domtoren! Onder leiding van een gids – die leuk kon vertellen over de hoogste kerk van Nederland – werd de top van de toren bereikt. Hier werden de Lothgenoten niet alleen getrakteerd op een schitterend uitzicht over ‘de Domstad’, maar konden door het heldere weer ook de steden Rotterdam, Amsterdam en Den Haag in de verte worden gespot. Toen het reisgezelschap weer was afgedaald, vertrok het richting het knusse restaurant ‘Bakkerswinkel’. Hier werd met een smakelijke high tea de reis op een vrolijke manier afgesloten. Aan het einde van de middag begon de terugreis naar het vertrouwde Rotterdam.

Al met al kan, ook gelet op de beperkte mogelijkheden in ‘tijden van corona’, worden teruggekeken op een fantastische studiereis. En aan de reiscommissie: hartelijk dank voor de voortreffelijke organisatie!