Voor het tweede gastsprekerdiner van het studiejaar 2016/2017 werden de Lothgenoten verwelkomd met een drankje in het sfeervolle restaurant Soif. De Lothgenoten ontvingen in Soif een lezing van mr. Veeru Mewa, partner bij Beer Advocaten in Amsterdam. Een kantoor gespecialiseerd in het aansprakelijkheidsrecht en letselschade. Het kantoor onderscheidt zich van andere kantoren door enkel de kant van het slachtoffer bij te staan. De keuze van de heer Mewa voor een dergelijke aanpak zal later die avond naar voren komen.

Na een heerlijk voorgerecht vertelde de heer Mewa, aan de hand van een Prezi presentatie, een geanimeerd verhaal over de weg die hij heeft behandeld om na zijn eerste ervaring met onrecht en na zijn studie rechten in Leiden uiteindelijk als advocaat terecht te komen. Zijn sterke gevoel voor rechtvaardigheid en zijn intrinsieke motivatie om mensen te helpen brachten hem uiteindelijk bij het aansprakelijkheidsrecht. Na eerst de kant van de verzekeraars en grote bedrijven bij te hebben gestaan, kwam de heer Mewa erachter dat hij zijn doelstelling uit het oog was verloren: het daadwerkelijk helpen van mensen. Hierdoor heeft de heer Mewa uiteindelijk de overstap naar de andere kant gemaakt: die van de slachtoffers. Het mooiste compliment dat hij ooit heeft gekregen was dat iemand hem ‘Soldier of Justice’ noemde.

Tijdens het tweede deel nam de heer Mewa aan de hand van mooie voorbeelden – sommige berust op waarheden, andere op onwaarheden – de Lothgenoten mee in de dilemma’s waar een advocaat bij letselschadezaken voor komt te staan. Hiermee nuanceerde hij het begrip ‘claimcultuur’. De heer Mewa sloot de avond af met een mooi persoonlijk verhaal. Hieruit bleek dat een advocaat uiteindelijk ook maar een mens is en vanuit zijn mens-zijn handelt. Door op te komen voor de slachtoffers van verschillende soorten tragedies ziet de heer Mewa de mogelijkheid om dagelijks mensen te helpen en te beschermen tegen de grote spelers. Hij gaf de Lothgenoten mee dat er niets mooiers is dan met ‘het recht’ bezig te zijn en het helpen mee te ontwikkelen.

Het bestuur wil alle deelnemers, hoogleraren, raadslieden en in het bijzonder gastspreker mr. Veeru Mewa danken voor hun aanwezigheid en bijdrage aan deze bijzondere avond.