Op 7 februari 2018 kwamen de leden bij elkaar in het knusse restaurant ‘t Ouwe Bruggetje in Delfshaven. Thomas van Groeningen was de gastspreker van deze avond en vertelde over zijn bijzondere vroegere functie als voorzitter van de militaire kamer in Arnhem.
De heer van Groeningen begon met vertellen over zijn loopbaan voorafgaand aan zijn voorzitterschap. Hij heeft de inmiddels flink veranderde- Raio opleiding gevolgd. Tijdens deze opleiding heeft hij onder andere als rechter commissaris gewerkt en zag hij op die manier voor het eerst hoe moeilijk bepaalde beslissingen zijn, zoals besluiten over voorlopige hechtenis. Thomas kwam voor het eerst in de militaire kamer bij een zaak over een crash van een militair transportvliegtuig, waarbij niet duidelijk was gecommuniceerd dat er naast goederen ook mensen aan boord waren, met als gevolg veel dodelijke slachtoffers. Tijdens deze zaak moesten er veel experts worden aangehoord.
Verder vertelde Thomas over de bevoegdheid van de militaire kamer, die zich uitstrekt over alle delicten die een militair kan plegen. Dus niet alleen delicten gepleegd op uitzending, maar ook commune delicten, zoals geweldsmisdrijven of verkeersongelukken. Dit omdat vaak een deel van militaire achtergrond van de verdachte toch op de een of andere manier een rol speelt. Bijzonder om te vermelden is dat wanneer in het buitenland een bepaalde actie als misdrijf is aangemerkt en dat niet zo is in Nederland, dat het in Nederland als een overtreding wordt aangemerkt. Het werk van de militaire strafkamer kenmerkt zich dan ook veelvuldig door internationale aspecten.
Verder heeft Thomas ook een zaak inzake Marco Kroon behandeld, volgens de oud-voorzitter zelf een van de lichtere delicten waarover hij heeft moeten oordelen, maar toch de zaak met de meeste media-aandacht.
Verder vertelde Thomas wat interessante weetjes over drugsonderzoek en voor welke uiteenlopende specialistische zaken (haar!) er wel geen deskundigen bestaan.
Thomas geeft aan dat hij het ongelooflijk belangrijk vindt dat er een goede rechtsgang is in Nederland en dat hij trots is dat hij als rechter daaraan bij kan dragen.