Op 29 maart werden de Lothgenoten verwelkomd in restaurant Vineum. Gastspreker deze avond was mr. Elianne van Rens, rechter in Den Haag en bekend van het programma “Kijken in de ziel – rechters”. Ook schoven deze avond enkele advocaten van onze sponsor Houthoff Buruma aan om nader kennis te maken met het gezelschap.

Mr. Elianne van Rens is al jarenlang rechter in Den Haag en heeft om die reden de vele ontwikkelingen in de rechtspraak van dichtbij kunnen meemaken. Na een prachtig uitziend voorgerecht nam mr. Elianne van Rens de Lothgenoten mee langs deze ontwikkelingen. Zo zijn onder andere vonnissen vandaag de dag een stuk beter te lezen voor de gewone mens dan 30 jaar geleden en is de dagelijkse praktijk van rechters een stuk drukker geworden. Ondanks deze toenemende werkdruk gaf mr. Elianne van Rens aan nog altijd van haar vak te houden. Waarom? Omdat zij als rechter het verschil voor iemand kan maken. Een mooie uitspraak, die van veel bezieling doet spreken.

Het tweede deel van de avond legde mr. Elianne van Rens de aanwezige Lothgenoten enkele stellingen voor. Het kwam hier met name te spreken over het gezag van de rechter. Met de huidige ontwikkeling van social media is het recht een stuk dichterbij gekomen, denk aan Judge Joyce of Meester Leonie. Deze ontwikkeling lijkt het gezag van rechters echter niet altijd ten goede te komen. Dit onderwerp deed een hoop stof opwaaien onder de aanwezige Lothgenoten en leidde tot een plezierige en interactieve discussie. Volgens mr. Elianne van Rens moeten rechters vooral niet in hun ivoren toren blijven, maar naar buiten toe treden om de discussie met de maatschappij aan te gaan.

Het bestuur wil alle deelnemers, hoogleraren, raadslieden, de advocaten van Houthoff Buruma en in het bijzonder gastspreker mr. Elianne van Rens hartelijk danken voor hun aanwezigheid bij en bijdragen aan deze succesvolle avond!