Op woensdagavond 15 januari 2014 kwam het studiegezelschap bijeen in ‘Restaurant en Salon du Vin ’t Ouwe Bruggetje’ in het pittoreske Delfshaven. Het was gezellig druk in het sfeervolle restaurant. Naast de massale opkomst van de vaste leden en drie van de vaste hoogleraren, waren er maar liefst twee gastsprekers die avond. Ook schoven er vier advocaten van advocatenkantoor Ploum Lodder Princen aan. Er was dan ook een vol en interessant programma.
Het thema was ‘Kunst en recht’. Een thema waar in de opleiding nauwelijks aandacht aan wordt besteed, maar wat desalniettemin een razend interessant en actueel onderwerp is voor juristen.
Na een eerste kennismaking met zijn/haar tafelgenoten en na het heerlijke voorgerecht was het tijd voor de eerste gastspreker van de avond: de heer Lex Boon, webredacteur van het NRC. Hij gaf met veel enthousiasme een intro op het thema en wist een ieders aandacht direct te pakken. Hij vertelde zich als journalist verdiept te hebben in de recente kunstroof in Rotterdam. Een roof waar wij in de media veel over hebben gehoord. Lex Boon gaf ons als ‘insider’ echter het verhaal achter de publicaties in de media en hoe hij als journalist aan informatie komt in een dergelijke zaak. Wat was er nu werkelijk gaande bij de kunstroof? Waarom al deze media- aandacht voor wat eigenlijk als ‘simpele’ diefstal bestempeld kan worden? Hoe is het proces verlopen en wat zijn de verschillen tussen de procesgang hier in Nederland en in Roemenië, waar het proces zich heeft afgespeeld? En de vraag waar iedereen nieuwsgierig naar was: wat is er nu met de doeken gebeurd? Zijn deze verbrand en zo ja, door wie? Deze vragen en meer kregen de leden beantwoord door deze enorm bevlogen journalist. Hij heeft de kunsthalroof op de voet gevolgd, zowel in Nederland als in Roemenië, en was bereid de leden hier meer over te vertellen. Zij kregen details en kleine anekdotes te horen die men in de media niet te horen of te lezen krijgt, een unieke kans dus waar iedereen enorm van genoten heeft.
Na het hoofdgerecht was het tijd voor mr. dr. Edgar Tijhuis om ons iets te vertellen over zijn onderzoek naar de organisatie van de illegale kunsthandel. Waarom is kunst zo’n booming doelwit? Een gestolen doek raakt men immers niet zo snel kwijt op de kunstmarkt. Hoe zit het met verjaringstermijnen en welke denkwijze hebben de personen die zich in dit circuit bevinden? De eigen bevindingen en vragen kwamen ruimschoots aan bod en sloten mooi aan op het verhaal van Lex Boon over de kunsthalroof. Opvallend was dat het bij deze roof namelijk niet ging om een georganiseerde groepering, maar om enkele ‘broekies’ die eigenlijk niet doorhadden waar ze mee bezig waren en welke impact hun roof op het wereldnieuws had. Deze tegenstelling en de zoektocht naar de antwoorden op de eerder opgeworpen vragen, resulteerde in een zeer aangenaam en leerzaam verhaal voor alle aanwezigen.
Bij het diner schoven ook medewerkers van advocaten- en notarissenkantoor Ploum Lodder Princen aan. Dit Rotterdamse kantoor heeft niet alleen affiniteit met het recht, maar bovendien ook met kunst. Zij sponseren museum Booijmans van Beuningen en hierdoor is dit kantoor dan ook de ideale match voor het thema van de avond. Wij danken Michiel Hartman, Sabin Tigu, Jolande van Loon en Ruben Hagemans zeer voor hun komst en deelname aan de gesprekken!
Het gezelschap kan met grote tevredenheid terugkijken op deze geslaagde avond en wij danken de sprekers en aanwezigen voor hun komst.