Op 22 november kwamen de Lothgenoten samen voor het eerste gastsprekerdiner van het nieuwe collegejaar in restaurant Fjord. Het diner had een internationaal karakter door gastspreker Carl Koenig, geboren in Zuid-Afrika. Hij heeft vele bijzondere juridische posities bekleed tijdens een onrustige periode in het land.

Carl Koenig wilde professioneel squashspeler worden, maar is toch –op aandringen van zijn ouders- in de wereld van het recht beland. Zo heeft hij onder andere als advocaat en rechter gewerkt. Een strafrechtelijke zitting ging er daar heel anders aan toe dan hoe het tegenwoordig in Nederland gaat. Een opvallend verschil is dat in Zuid- Afrika een kruisverhoor met getuigen bestaat, waarbij er soms veel druk op de verdachte of getuige komt te liggen. Aan de hand van verschillende casussen hebben we dit kruisverhoor interactief besproken. Dit was echter nog maar een klein gedeelte van wat de heer Koenig heeft meegemaakt en ons wilde vertellen.

Gedurende de avond beschreef hij situaties over de rassensegregatie, die men zich tegenwoordig (gelukkig) nauwelijks meer kan voorstellen. Met gevaar voor eigen leven heeft de heer Koenig met een team voor Nelson Mandela samengewerkt om gerechtigdheid te krijgen en om bewijs aan het licht te brengen van welke verschrikkingen de overheid op het geweten had.

Na het aanhoren van veel narigheid, vroegen de Lothgenoten zich af wat voor een beeld de heer Koenig wel niet van de mensheid moet hebben. Koenig antwoordde dat hij ondertussen niet meer in rechtvaardigheid gelooft, maar dat dat nog niet betekent dat je geen verschil kunt maken in de wereld. Iedereen kan volgens hem op zijn eigen manier, hoe klein die bijdrage ook is, mensen helpen met de juridische kennis die we hebben mogen opdoen tijdens onze opleiding. Hij benadrukte dat de Lothgenoten eigenlijk een groot voorrecht hebben, niet alleen als individu, maar ook als groep op zich. We kunnen als groep samenkomen en vrijelijk spreken, iets dat in de geschiedenis van Zuid-Afrika niet als vanzelfsprekend kan worden aangemerkt.

Uiteindelijk heeft Koenig besloten zijn juridische carrière te beëindigen en alsnog in de squashwereld aan de slag gegaan als squashleraar. Hij vertelde dat het immers belangrijk is dat je vooral moet doen waar je plezier in hebt.

Een mooie en inspirerende boodschap om mee te nemen. De Lothgenoten zullen deze avond niet snel vergeten. Het bestuur wil Carl Koenig graag bedanken voor zijn enorme enthousiasme en de aanwezigen voor hun bijdrage aan deze avond