In navolging van de geslaagde masterclass vonnis schrijven in voorgaande jaren, werd dit jaar door studiegezelschap Lothgenoten opnieuw de masterclass strafrechtelijk vonnis schrijven georganiseerd in samenwerking met en onder begeleiding van mr. Willem van Schendel. De heer van Schendel is als raadsheer en vice-president van de Hoge Raad nauw verbonden met het studiegezelschap sinds hij in 2011 de masterclass heeft verzorgd en bij twee gastsprekerdiners heeft gesproken over zijn loopbaan respectievelijk de Hoge Raad.

De inleidende bijeenkomst vond plaats in Café Brasserie Dudok, waar de deelnemers het dossier van een strafzaak ontvingen waarin zij vonnis moesten wijzen. De heer Van Schendel gaf instructies over het schrijven van een vonnis en vertelde meer over de werkwijze van een rechter. Het diner werd voorzien van grappige en inspirerende anekdotes en alle bruisende vragen van de deelnemers over zowel de masterclass als de Hoge Raad en de heer Van Schendel zelf werden uitvoerig beantwoord.

Gedurende de masterclass namen de deelnemers – soms letterlijk – de plaats van de rechter in en wezen vonnis na het doorzoeken en doorgronden van het dossier. Bij de afsluitende bijeenkomst in de raadszaal op de Hoge Raad heeft de heer Van Schendel de ingeleverde werken voorzien van complimenten en constructief kritiek. Naast de certificaten en het persoonlijke commentaar, ontving ieder van de deelnemers een presentje van de raadsheer. Ter afsluiting van de masterclass dineerde het gezelschap bij restaurant Dekxels te Den Haag, waar het gezelschap het voorgaande jaar eveneens werd verwelkomd.

Graag bedanken wij de heer Van Schendel via deze weg nogmaals voor zijn onbegrensde enthousiasme en inzet, waardoor de deelnemers met veel plezier kunnen terugkijken op een inspirerende masterclass.