Op 22 maart hebben wij allen mogen luisteren naar het inspirerende verhaal van Arlette Schijns, slachtofferadvocaat en voorzitter van de commissie Schadefonds Geweldsmisdrijven. Zij vertelde vol passie over haar bezieling, die zowel op micro (het raakt je), meso (iets betekenen voor een ander) als macro (bijdragen aan verandering) niveau vormkrijgt. Naast dat haar bezieling uiteraard grondslag heeft in het recht, heeft mevrouw Schijndel naast haar rechtenstudie ook een toneelopleiding gevolgd, waar zij nog dagelijks de vruchten van plukt in zowel de rechtszaal als het dagelijks leven.

Volgens mevrouw Schijns biedt het juridisch systeem een oplossing voor conflicten, maar brengt het in de praktijk vaak geen voldoening voor slachtoffers. Bij hen ligt de oplossing meer op het gebied van emotie, waar zij dan ook in haar werk veel mee te maken krijgt. Mevrouw Schijns treedt als slachtofferadvocaat op in zaken die draaien om verkeersmisdrijven en ernstige gewelds- en zedenmisdrijven, zoals bijvoorbeeld de zaken rondom MH-17 en de Utrechtse tramschutter. Ze maakte duidelijk welke belangen hiermee zijn gemoeid en hoe de slachtofferadvocatuur hier een toenemende rol in speelt.

De verhalen van mevrouw Schijns maakten onder de Lothgenoten veel los: er werden talloze vragen gesteld en ook aan tafel werd nog lang gediscussieerd over zowel de zaken als het belang van de slachtofferadvocatuur an sich.