Op maandag 15 mei had een groep Lothgenoten de bijzondere kans om op bezoek te gaan bij de FIOD in Utrecht. Hier waren zij uitgenodigd door raadslid Dieneke Struik, zelf werkzaam bij de FIOD.

Bij binnenkomst werden de Lothgenoten vrijwel direct aan het denken gezet. Met post-it’s moest er antwoord worden gegeven op verschillende vragen, zoals: wat doet de FIOD? Dit was een mooie aftrap van wat er die dag nou zou komen.

De dag werd vervolgens officieel afgetrapt met een presentatie van plaatsvervangend directeur Conny Kokje. Zij vertelde over haar loopbaan en over het reilen en zeilen binnen de FIOD. Ook werd aan haar de vraag gesteld die bij ieder gastsprekerdiner van Lothgenoten centraal staat: wat bezielt jou in het recht?

Hierna werd de groep opgesplitst in twee delen. De Lothgenoten gingen onder leiding van docenten van de rechercheopleiding van de FIOD aan de slag met een fiscale casus. Hier leerden de Lothgenoten “to follow the money”, wanneer op zoek wordt gegaan naar verdachten. De brainstorms van beide groepen werden vervolgens aan elkaar gepresenteerd.

Na een overheerlijke lunch was het alweer tijd voor het middagprogramma. Hierin leerde de docenten van de FIOD de Lothgenoten de fijne kneepjes van gespreks- en verhoortechnieken. Vaardigheden die iedere rechercheur bij de FIOD tot in de puntjes moet beheersen. Deze skills werden later ook nog getest toen de docenten zich als verdachten voor deden en de Lothgenoten zelf achter de verhoortafel mochten plaatsnemen. De Lothgenoten kwamen erachter dat vragen stellen nog niet zo simpel is.

Ter afsluiting was er een borrel georganiseerd met verschillende genodigden van de FIOD en de Belastingdienst. Hier konden de Lothgenoten onder het genot van een hapje en een drankje napraten over hun ervaringen van die dag en nader kennis maken met de mensen binnen beide organisaties.

Het bestuur van Lothgenoten wil met name raadslid Dieneke Struik enorm bedanken voor haar inzet tijdens deze dag en het mogelijk maken van de allereerste FIOD-dag van Lothgenoten! Daarnaast wil het gezelschap de docenten van de rechercheopleiding bedanken voor hun begeleiding die dag en voor de mooie praktijkverhalen. Ook de overige medewerkers van de FIOD en Belastingdienst die deze dag hebben mogelijk gemaakt of bijgewoond worden enorm bedankt. We kijken terug op een erg geslaagde dag!