Na het succesvolle Be Inspired-congres van het afgelopen jaar, waren wij zeer vereerd dit jaar dit congres opnieuw te mogen organiseren. Waar vorig jaar vier mannelijke voorvechters van hun (juridisch) vakgebied de aanwezigen toespraken, zouden dit jaar drie vrouwen uit de absolute (juridische) top, die zeker niet onder doen voor hun mannelijke voorgangers, spreken over hun inspiratie en drijfveren in het recht. In Hotel Novotel Brainpark Rotterdam werden ontvangen: mr. Pauline van der Meer Mohr, mr. Winnie Sorgdrager en mr. Bénédicte Ficq. Zij werden op aansprekende en speelse wijze ingeleid door de spreekstalmeester, prof. mr. Ruben Houweling.

Na de opening van de bijeenkomst door prof. mr. Ruben Houweling en een inleiding door Lothgenoten bestuurslid Elgar Weijtmans, sprak mr. Pauline van der Meer Mohr de aanwezige leden van Lothgenoten, de studenten van de Dean’s List, alumni en andere geïnteresseerden toe over haar rechtenstudie aan de Erasmus Universiteit, haar carrière als advocaat en de overstap naar het bedrijfsleven. Daarbij vertelde zij onder andere over haar ervaringen als Directeur Generaal Human Resources bij ABN Amro en CEO van de Erasmus Universiteit Rotterdam. mr. Winnie Sorgdrager, voormalig minister en officier van justitie en huidig lid van de Raad van State, nam het stokje over. Zij vertelde over het belang van de rechtsorde en rechtvaardigheid in een gemeenschap. Daarbij belichtte zij haar genuanceerde visie op de politiek en het rechtssysteem. Na de pauze was het de beurt aan de laatste spreker van die middag: mr. Bénédicte Ficq. Zij wordt door haar collega’s al jaren betiteld als de beste vrouwelijke strafpleiter van Nederland. Dat zij deze titel verdient, toonde zij door haar verfijnde retoriek en enthousiaste en aansprekende voordracht. Daarbij ging zij in op een aantal bijzondere strafzaken, waardoor de aanwezigen aan haar lippen hingen.

Al met al was het een inspirerende middag waarbij de sprekers hun passie voor hun vak zeker op de aanwezigen hebben weten over te brengen. Studiegezelschap Lothgenoten is vereerd dat het deze drie prominente sprekers mocht ontvangen en dankt hen hartelijk. Woorden van dank gaan ook uit naar de aanwezigen, en naar Erasmus School of Law voor de mogelijkheid die geboden is om op een groter toneel te laten zien wat studiegezelschap Lothgenoten doet, om zo meer mensen de gelegenheid te geven geïnspireerd te worden door gedreven sprekers.